Tananyagok civil szervezeteknek

Előszó

A civil társadalom és a nonprofit szervezetek jelentősége az utóbbi évtizedekben nemcsak Magyarországon, hanem az egész modern világban számottevően növekedett.

A nonprofit szervezetek - mind tevékenységüket, mind méretüket tekintve - igen különbözőek. Az általuk alkotott, a kormányzati és a piaci szféra között elhelyezkedő szektor - amelyet éppen ezért harmadik szektornak is szoktak nevezni - rendkívül heterogén. Egyaránt megtalálhatók az egész kicsiny helyi szerveződések, közösségek és a több milliós tőkével rendelkező alapítványok, egyesületek. E civil szervezetek tevékenysége hozzájárul a társadalom fejlődéséhez.

A Magyar Köztársaság Kormányának - civil cselekvési tervében megfogalmazott - célja a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának elősegítése, a kormányzat és a civil társadalom közötti partneri viszony és munkamegosztás előmozdítása, gazdagítása, valamint a civil társadalom további erősítése.

Az elfogadott irányelvek alapján a civil szolgáltató központok hálózatának fenntartását, fejlesztését és támogatását is folytatni kell.

A civil szektor foglalkoztatási kapacitásának bővülésének érdekében, ösztönözni és támogatni kell a felsőoktatásban és a felnőttképzésben a nonprofit speciális ismeretek oktatását, tananyagok és tankönyvek, taneszközök fejlesztését, valamint az ismeretek autodidakta távoktatási formájának kialakítását a profit érdekeltséggel nem rendelkező szervezetek számára.

A most elkészült ismeretanyag és az eLearning formájú feldolgozás célja olyan alapvető információk megfogalmazása és publikálása volt a civil szervezetek részére, amelyek hozzájárulnak a közigazgatás és a civil társadalom leglényegesebb kapcsolódási pontjainak megismeréséhez, valamint a gazdasági és társadalmi élet szereplői részére a harmadik szektort érinti fogalmi és gyakorlati ismeretek átadására.

Készült a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet megbízásából.

Budapest, 2009. augusztus 13.

Telepítési útmutató

Letöltés

Tananyagok civil szervezeteknek

Tananyagok civil szervezeteknek 2.01
(Teljes verzió, vakok és gyengénlátók részére kiegészítéssel)Letöltés ZIP formátumban »
(388.3 Mb)